Mizojin çok tartışılan bir terim. Dini, felsefi ve sosyal boyutu olması nedeniyle her an her yerde karşımıza çıkabiliyor. Tabii tartışılıyor olmasının asıl sebebi mizojinin kelime olarak "kadın düşmanlığı" anlamına gelmesi. Kadın terimi kavramsal olarak zaten bin bir türlü bakış açısı ile değerlendirilirken işin içine "düşmanlık" girince siz düşünün olayın boyutunu...
mizojini teriminin kökü yunancadan gelir. geyn=kadın ve miso=nefret kelimelerinden türetilmiştir.
Kadın düşmanlığı ilk etapta kişinin çocukluk gelişimi incelenerek ele alınıyor, Sigmund Freud bu durumu Oedipus kompleksine bağlar.
Mizojinin toplumsal yönü de vardır. Örneğin son dönemde Bülent Ersoy'un başına gelenler güncel bir örnek olabilir.
Bu terim hakkında yazılmış en detaylı kaynak Bloch, R. Howard'a ait. Kendisi Misogyny, Misandry, and Misanthropy adı ile bir kitap yayımlamıştır. Kitapta işin doğası,formatif yapısı ele alınmıştır.
Felsefecilerin olaya bakışını burdan bakabilirsiniz. Tabii Friedrich NIETZCHE ve Schopenhauer'den başka, Aristo'nun da bir mizojinist olduğunu belirtelim. Kadın -dişi- tanımını, "sakat ve eksik olan erkek" olarak yapmışlığı vardır.
mizojinist erkeklerin çoğunluğu maskulist (erkeklerin deneyimleri üzerine bina edilmiş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzı) olduğu iddia edilse de, tüm toplumsal tabakalarda görülüyor olması bu tezi çürütüyor. Her erkek aynı zamanda mizojist özellik taşıyor deniyor. O potansiyel varmış.
Türkiye'de ise mizojinist olmakla suçlanan bir yazarımız var: Cem Şancı
Bu isim özellikle ekşi sözlük okur ve yazarları için tanıdık oldukları bir nicki hatırlatacaktır. Tekrar tekrar deşifre etmeye gerek yok sanırım. Peki Cem Şancı kadın düşmanı mı?
Ben Cem Şancı'nın bir kitabını okuyabildim henüz: Ayastefanos Yalnızı. Özellikle kitabın sonunda verdiği mesaj kadın düşmanlığından çok kadının üstüne yüklenen rolün kadını nasıl kendinden uzak kıldığını ortaya çıkarıyor ve yalnış sanılan erkek bakış açısının hem doğru hem de yanlış olduğunu ortaya koyuyordu. Çünkü erkek de eskisi kadar sevemiyordu artık. Bu ise belki de 21. yüzyılın ve 90'ların getirdiği bencil insan tipinden kaynaklanıyordu.
Zaten Kızlar Aşık Olamaz gibi tezleri yok tam olarak Cem Şancı'nın. Olmamaları için gerekli yapının atmosferde ve genlerinde var olduğuna dikkat çeker ve ekler:
"Kadın kısmında orospuluk switch'i doğuştan on geliyor!"
0 yorum:
Yorum Gönder