29 Ağustos 2008 Cuma

Barack Obama: Başka Bir Sam Amca Mümkün Mü?


29 Ağustos 2008 Türkiye Sınırları içinde büyük bir değişim yoktu. Neoliberal hükümet politikalarını değiştirmedi. Zengini daha zengin muhafazakarı radikal yapan sistemimiz de bir değişime uğramadı. Günden güne nedeni din değil çıkar olarak kapanan insan sayısı azalmadı. CHP ve Deniz Baykal ne yazık ki hala var; oysa bugün beklenmeyen bir umut çıkageldi.

Amerika’yı bilirsiniz: ABD yani Amerika Birleşik Devletleri. Elbette ben anti-masoncu veya benzeri söylemlerle kafa şişirmeyeceğim. Hayatımda belki de ilk kez Amerika için seviniyorum bugün. Çünkü dünyanın kaderini değiştirmesinin mümkün olduğunu düşündüğüm bir adam konuştu bugün 84000 insanın karşısında: Barack Obama.

Belki de O’nu ilerde O’nu üzerinden değerlendireceğimiz konuşmasından alıntılarla değerlendirmek en doğrusu.

“Ekonomimiz, güvenliğimiz ve dünyamızın geleceği için başkan olarak kesin bir hedef koyuyorum : Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, Orta Doğu’dan gelen petrole olan bağımlılığımız sona erecek. Orta sınıfın vergi yükü %95 azaltılacak.”

1980′den bu yana ABD politikalarının Amerikan Ekonomisi’nin açgözlülüğüne göre yönetildiğini görüyoruz. Baba ve oğul Bush döneminde en kanlı hale gelen bu politikalar birer kan politikasıydı. Bu 30 yıllık petrol bağımlılığının 26 yılında McCain’in yönetici kadroda olduğunun üstüne basıyor Obama. Peki McCain’e karşı böyle bir tez oluşturan Obama Irak hakkında ne düşünüyor. Obama kongre üyesiyken de savaşa en çok karşı çıkan ve red oyu verenlerden biriydi. Bush’un yaptıklarının %90′ı doğrudur diyen yeni cumhuriyetçi başkan adayına karşı şansı zaten bu konuda oldukça artıyor. Çünkü Amerika’da sav,aş karşıtlığı ve evsizlerin, fakirlerin sayısı inanılmayacak derecede artıyor. Bush yönetimine göre orta sınıf yıllık 5.000.000 $’ın altında geliri olan insanlardan oluşuyordu. Bu insanların vergileri %95 indirilecekse ben buna mucize derim… Bizde sadece “Haydar Baş”‘ın dillendirebileceği bu çılgınlık Obama ile hayal değil. Çünkü Obama gerçekten planları olan bir adam. Web sitesine girdiğinizde dünya üzerindeki tüm konular hakkında görüşleri ekibince ve stratejistlerince açıkça ortaya konmuş.

“Irak’la El Kaide Operasyonu’nun en ufak bir bağı yok. ABD vatandaşlarını o ölüm kuyusuna yollamak bir çılgınlıktı. Acaba bu karara onay verenlerin hiçbiri evlatlarını ölümün kucağına giderken ya da tabutlarıyla dönerken izlemek zorunda kaldılar mı?”

“Her geçen gün daha az para için daha çok çalışıyorsunuz, her geçen gün daha fazla bir kısmınız kendi evlerini satmak zorunda kalıyor, arabalarınıza binmek için benzine daha çok ödeyemiyor, kredi kardı borçlarıyla boğuşuyorsunuz. Bush’un politikalarını onaylayan ve arkasında duran biri var olan sistemi ne kadar değişebilir. Bush’un sistemini %90 uygulayacağını söyleyen bir adama değişen ve büyüyen bir Amerika yaratması için oy verilir mi? Değişim için %10 yeterli mi? Dick Cheeney ve Bush’a üçüncü kez Amerika’yı emanet etmenizi isteyecekler. Edecek misiniz”

Küresel ekonomik krizin boyutları zaten ortada olduğu dönemde sorulan bu soru tarihi bir sorudur. Amerika’yı değişime davet ediyor Obama…

Belki de başka bir dünya gerçekten mümkündür..

0 yorum:

 
Elegant de BlogMundi