23 Ekim 2008 Perşembe

Bir Tehlikeli Medya Haberi: Şu Bizim Ergenekon

Türkiye neyin uzantısı olduğu, kimlerin çatışması olduğu, siyasi olup olmadığı, prosedüre uygun olup olmadığı her an tartışılan bir dava ile karşı karşıyayken bir şey yazmamak kayıtsız kalmak olmazdı. Türkiye'de gazeteciliğin sadece birkaç gazetenin taraflı yorumlarına bırakılmasındansa her şeyi baştan ele almayı uygun bulduk. İşte teknik ayrıntılarıyla Ergenekon Davası ve sanıklara dair temel bilgiler.

Neden ERGENEKON?

Hem davanın hem de örgütün adının Ergenekon olarak akıllara kazınmasının sebebi savcının da açıkladığı üzere örgütün kendine verdiği ismin Ergenekon olmasıdır. Örgütün kendine bu adı vermesinin sebebi de Türk'ün ayağa kalkış ve türeyiş destanı olan Ergenekon Destanı'na * bir çeşit saygı duruşu.

Ergenekon'un ortaya çıktığı dönemde hakkında ortaya atılan birçok tezin arasında özellikle Susurluk'un Uzantısı olan bir örgüt tezi üzerinde duruluyordu ki, Veli Küçük gibi isimlerin de soruşturmayla doğrudan bağlantılı olması, üstüne lider olarak tasvir edilmeleri de bu iddiayı güçlendirir nitelikte(ydi). Bugün mahkemenin başlamasından ötürü üstünde yorum yapmanın doğru olmayacağı düşünülse de geçmişte belirtilmiş birkaç tezle başlamak mantıklı görünüyor.

Dalga dalga gerçekleşen operasyonların birbirini izlediği sürecin sonunda Ergenekon'un içinde birbiriyle davalı olan sanıkların da bulunması da dahil birçok ayrıntı ortaya çıktı.


Şekildeki örgüt şeması örgütün özellikle ulusalcı kanadın asker ve devlet bağlantılı kısmının özellikle yargıtay cinayetiyle bağlantılarını gösteriyor.


DİPNOT:

*Ergenekon destanı,Göktürkler'in türeyişini anlatan bir Türk Destanı'dır. Genel olarak, düşman tarafından hile ile yenilgiye uğratılan Türklerin, Ergenekon Ovası'nda yeniden türeyip tekrar eski yurtlarına dönerek düşmanlarıyla çarpışmalarını anlatır..

0 yorum:

 
Elegant de BlogMundi