11 Ekim 2008 Cumartesi

Kürt

bu dünyada senden ya da benden daha az hakkı olmayan insan her şeyin ötesinde. aysun kayacı mantığı ile yaklaşıldığında elbette kültürlerinden dolayı eğitimsizliklerinden dolayı sizin bu dünyanın tükenen kaynaklarını daha çok hak ettiğinizi düşünebilirsiniz. 

doğru, onların hakkı olmayan bir çok şey var. örneğin onlar asla yeteri kadar türk olamayacaklar, siz onları dönüştürseniz de önce dilleri dönmeyecek sizin gibi türkçe konuşurken, sonra da bilinçleri onları çok uzağa götürecek sizin götürmek istediğiniz yerden. 

aralarındaki farklılıkları gözetmeden birey olarak bile görmeden kesip attığımız koca bir etnik grupla beraber yaşıyoruz biz türkiye'de ki bu grup milyonlardan oluşuyor. alevi asimilasyonu ve kürt asimilasyonu bildiğimiz üzere devlet eliyle yapılmaktadır ki kürt isyankarların karşı çıktığı şey türkiye'de her dönem budur: asimilasyon. 

üniter devlet yapısı ve eşitsizliğin tavana vurduğu gelir dağılımı problemi hakkında konuşmak hiç de zor olmadığından ordan başlamayacağım. bu devletin resmi ideolojisi elbette bu halkı cahil bırakmıştır. milli eğitim sisteminde bambaşka bir dille eğitim verdiğiniz bu çocuklar yaşadıkları o duygusal buhranı ömürleri boyunca elbette atlatamazlar. 

türkçe onlar için bir seçim değil, aksine bir zorlama. topraklarımızda ingilizce, fransızca, almanca eğitim veren liseleri barındırırken kürtlere bir ek ders olarak bile olsa eğitimi verememek bu ülkenin ayıbıdır. 

faşist türkiye cumhuriyeti'nde ezilen rolünü oynamayı kabul etmeleri de onların hatalarıdır çünkü ezilmişliklerinden devşiren pkk gibi terör örgütleri bugün ülkenin anasını ağlatırken sadece kürtya da esmer olduğu için aşağılanmayı bu topraklarda doğal hale getirmişlerdir. sistem partilerine (dyp akp vermeseler de chp) verdikleri oylar her daim çöpe gitmiş bu insanların yalnızlıkları bitmemiştir. nuri bilge ceylan benim yalnız ve güzel ülkem derken o yalnızlığın içine gömdüğü büyük kırgınlığı es geçmiş. onlar bizim küs olduğumuz , özlediğimiz ama barışırsak ne olur diye korktuğumuz kardeşlerimiz

0 yorum:

 
Elegant de BlogMundi