6 Ekim 2008 Pazartesi

GREEN CHEMISTRY - YESIL KIMYA


gittikçe yaşlanan, yaşlandıkça kirlenen dünyamıza yeni bir umut ışığı..
kimya mühendisi adayı olarak 1 seneden biraz daha fazlacana olan üniversite yaşantımda en çok önemi hak ettiğini düşündüğüm hadise yeşil kimya olarak pekde saçma olamayacak bir tercümeyle özünde çevreci yaklaşımı barındıran geleceğimizi -dünyanın şu anki yaşıyla
kıyaslandığında biraz daha uzatacak olan çevreci oluşumdan biraz bahsetmek istiyorum.
öncelikle tanımlamak gerekirse, Yeşil kimya; çevreyi korumaya yönelik kimyasal yöntemlerin
ve maddelerin geliştirilmesini ön plana çıkaran bir kimya dalıdır. bu kimya dalı geleceğimize
hizmet etmektedir. ülkemiz yeşil kimya alanında henüz emekleme seviyesinde olsa bile ilerleyen yıllarda büyük adımlar atan bir yetişkin olacağı umudunu taşımaktayım.
yeşil kimyanın yararları:
-ekonomik fayda sağlaması üretim maliyetini azaltacak yeni reaksiyonların elde edilmesisini sağlar.
-enerji tasarrufu sağlamaya yöneliktir daha düşük sıcaklıklarda reaksiyona girilmesini ve bu reaksiyonların verimli olmasını sağlayacak yollar arar.
-üretim maliyetlerini ve düzenleme mailyetlerini düşürür.
-daha az atık madde oluşmasını sağlar.
-daha güvenli yollardan ilerleyen reaksiyonlar bulunmasına ön ayak olur kaza riskini azaltır.
-daha güvenli son ürünler ortaya çıkmasında faydalı olur.
-çalışma ortamının daha güvenli olmasını sağlar.
-insan ve doğa sağlığının korunmasını sağlar.
-rekabet avantajı kazandırır.

bütün bunları sağlayabilecek teknolojik gelişmelere gebe olan bu kimyanın yan dalını gelecekte sıkça duyacağız.örneklere geçmeden önce söylemek isterim ki yeşil kimya (green chemistry) tüm çevre sorunlarına çözüm sağlayabilecek bir dal değildir. belirli üretim basamaklarında yer alır çevre sorunlarının çözülmesinde merdiven amacı güder.yeşil kimya çevre kirliliğinin önlenmesinde aktif olarak pay sahibidir.
bir kaç şirket ismi vermek isterim..
yeşil kimya tekniklerini kullanan bazı şirketler isimleri sizcede çok tanıdık değil mi? bu kadar başarılı olmaları tek bir nedenden ötürü olmasa bile üretimlerinde çevreci olmaları bunda pay sahibidir.ayrıca yeşil kimya uygulamalarıyla rekabet şanslarını yüksetlmişler ve global savaşta başarılı olabilmişlerdir.
-ikea
-dell
-rohm and haas
-hermanmiller
-interface

bunlar belli başlı olanları. ve inanın her geçen gün sayıları artmakta. çevrecilik masalları anlatan şirketlerimize duyrulur.

bir not : green chemistry alanında üniversitelerde kapsamlı yenilikler geçirdiler. avrupa, amerika, japonya ve çin üniversiteleri (ve bazı diğer ülke üniversiteleri) green chemistry&engineering adıyla lisans programları oluşturdular bile(adını verdiğim ülke üniversitelerinin tamamında söz konusu değildir bazılarında oluşturulmuştur).
iki not : ülkemizde böyle bir oluşum HENÜZ gerçekleşmedi.
üç not : york üniversitesi bu alanda yeni bir ilke imza atarak üniversite sanayi işbirliği içerisinde yeşil kimya metodlarını fabrikalara(üretici şirketlere) satarak yolunu buluyor :))
dört not: ülkemizde kimya mühendisliği ve kimya bölümü ayrıcana çevre mühendisliği programlarında yeşil kimyaya yer verilmekte ancak istenilen düzeyden değil labarotuvar uygulamaları yetersiz. kaynak ve destek sıkıntısı mevcut.

0 yorum:

 
Elegant de BlogMundi