28 Eylül 2008 Pazar

Banu Güven: 19:00'da Saygı Duruşu Sebebimiz


Banu Güven, belki de televizyon tarihinde yüzüyle kişiliğiyle popüler kültüre bu kadar çekici gelen ilk insan. ali kırca'yı reha muhtar'ı sevmediğimiz yanlarıyla hatırlarken, hayranlık duyulabilecek bir haber ikonu kazandırdı bize ntv. ilk kez nefret ettiğimiz, taraflılığına sövdüğümüz bir spikerle değil, onayladığımız, hayran olduğumuz biriyle karşı karşıyayız.

Hakkında bir çok şey biliyoruz, yine de tekrar etmekte fayda var. öncelikle magazinel bilgi: banu güven boğazda bir yalının mirasçılarından. babası ne yazık ki bir cinayete kurban gitmiş. boğaziçi üniversitesi'nde yüksek lisans ve asistanlık yapmış. uzmanlık alanı da sorduğu sorularda kolaylıkla tahmin edebileceğiniz bir dal: siyaset bilimi.

Bu kadar taninmasinin sirri ne?

Her şeyin ötesinde banu güven tipik idealist gazeteci anlayışının dışında bir insan. bir gazeteye staj için girer oraya kapağı atıp devam ederim insanı olmayışı sürekli kendini geliştirme çabasından açıkça belli oluyor. peki amerika'ya kadar gidip orhan pamuk'la röportaj yapabilen bir basın ikonu haline nasıl dönüştü. açıkçası bana bunda ntv'nin izleyici ve çalışanlarının parmağı var gibi geliyor.

Ntv belirli bir kültür kitlesine hitap ediyor. liberal sol olarak da rahatlıkla adlandırabileceğimiz bu kesim çoğunlukla benzer beğenilere sahip(tüm genellemeler yanlıştır, bu da dahil!) tabi türkiye'den bahsettiğimiz için bu kesim kesinlikle o kadar da dominant bir nüfusa sahip değil; ancak internet medyası ile içli dışlılar ve şu kesin ki basını bugün etkileyen tüm trendler internette dolaşıyor.

Basının filleri siyasetle ilgilenirken, gençler kendi popüler kültürlerini şekillendirme şansı buluyorlar. ntv çalışanları da burada devreye giriyor. basın üyeleri ve basının içinde olmak isteyen tüm insanlar internetle iç içe, işin içine banu güven'in kalitesi ve biraz da (bkz: kendi bile inanmamak) güzelliği de girince durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor ve güzelim haber spikeri pop ikon haline geliyor. açıkçası işini iyi yapan güven gibi bir insanın bu kadar ünlü olması beni çok mutlu ediyor; mamafih ortalama seyirci tercihini hala ali kırca,reha muhtar gibilerden yana kullanıyor. aç parantez tanrı uğur dündar'ı korusun, mehmet ali birand'a tek bir şey diyemiyorum.

Banu Güven'in bir diğer yönü ise müzik sevgisi. metallica,judas priest ve benzeri gruplarla röportaj yapabilmesi, "emin misin,değil misin?"'e çıkıp gitarıyla şarkı söylemesi,alternatif yaşam tarzını benimsemesi o'nu çoğu alternatif kültür gencinin idealindeki kadın kalıbının rol modeli yapıyor. sevdirdikçe sevdiriyor.

Şimdi ise tüm bunlar yetmezmiş gibi Ntv 19:00 Akşam Haberleri'ni sunmaya başladı Güven.

0 yorum:

 
Elegant de BlogMundi